This page was exported from Pesnička slam scena Srbije [ http://www.slamstudio.org ]
Export date: Thu Mar 28 13:49:24 2024 / +0000 GMT

Goran Živković po treći put šampion Srbije u slem poeziji


Niški pesnik i slemer Goran Živković - Gorki, pobednik je ovogodišnjeg takmičenja za najboljeg slem pesnika Srbije. Osmu godinu za redom Društvo književnika Vojvodine organizuje takmičenje za Najboljeg slemera Srbije u okviru Međunarodnog novosadskog književnog festivala. Prema opštem mišljenju publike i samih učesnika u pitanju je najbolje organizovano i ujedno najveće takmičenje u regionu.




Goran Živković na Spoken Word festivalu u Beogradu, pre nekoliko godina.

Takmičenje za slem šampiona Srbije je tradicionalno realizovano u kafeu „Bistro“, 28. avgusta, nekoliko minuta posle ponoći, uz prisustvo mnogobrojne publike, predstavnika više medija, učesnika i gostiju Festivala, u izuzetnoj atmosferi kojoj su umnogome doprineli džez muzičari, Voja Savkov, saksofon i Dušan Kovačević, klavijature. U pauzi između nastupa, publika je imala da priliku da čuje i pozdravi irsku pesnikinju Meri Nunan i danskog pesnika Larsa Skinebaha, jedne od mnogobrojnih gostiju i učesnika 10. Međunarodnog novosadskog književnog festivala.


Žiri slem takmičenja za slem šampiona Srbije je nakon ozbiljne selekcije i analize pristiglih prijava zainteresovanih, odabrao 8 slemera koji su se takmičili u polufinalu koji se sastojao iz dva kruga poezije. U žiriju su bili: Dragan Babić (DKV), Milan Mijatović (Poezin) i Branislav Živanović (DKV).


U polufinalu slem takmičenja nastupali su: Ivan Marinković (Požarevac), Damir Nedić (Kragujevac), Nikola Oravec (Novi Sad), Dragana Bečejski (Pančevo), Goran Živković (Niš), Bojan Samson (Novi Sad), Bojan Ilić Bokerini (Niš) i Đorđe Đorđević (Beograd). Nakon prebrojavanja glasova publike, žiri je doneo odluku da su sledeći slemeri ušli u finale slem takmičenja: Đorđe Đorđević, Nikola Oravec, Goran Živković i Dragana Bečejski.




Goran Živković u galeriji G12HUB u Beogradu.

U finalu takmičenja, slemer Goran Živković je mešao satirično, ljubavno i apokaliptično, opisujući građanski rat u Nišu koji se vodi između gladnih, ludih i nezaposlenih. U poslednjem krugu izveo je pesmu "Testamenti grada i kradljivci epitafa" i ostao je pribran i koncentrisan na nastup čak i kada su pojedinci iz publike ometali njegovo izvođenje. Zaista dobrom i ubedljivom završnicom, sakupio je najviše bodova kod publike. Drugo mesto, podelili su Đorđe Đorđević iz Beograda i Nikola Oravec iz Novog Sada, dok je Dragana Bečejski iz Pančeva zauzela treće mesto. Niškom pesniku je ovo treća pobeda za slem šampiona Srbije na Međunarodnom novosadskom književnom festivalu, a prethodne dve titule je osvojio 2011. i 2013. godine. Sledeće takmičenje je šampionat Evrope u Estoniji u gradu Tartu. Tamo će niški pesnik u novembru mesecu predstavljati Srbiju i boriti se za titulu slem šampiona Evrope.


Biografija Gorana Živkovića:


Goran Živković Gorki rođen je 1984. godine u Nišu. Njegova poezija podržava koncept poetskog performansa bez papira, uz pratnju jednog ili dva muzička instrumenta (npr. trube, saksofona, bubnjeva ili električne gitare), kao i projektora i filmskog platna koji služi kao pozadina i vizuelna podrška izvođaču. U sklopu takvog koncepta, učestvovao je na brojnim pesničkim susretima, književnim kolonijama i slem festivalima širom Srbije, Makedonije i Hrvatske, od kojih izdvaja: prvi Spoken Word Poetry festival, Pesničenje u Rexu, prvu Yugoslamiu – u Beogradu, drugi festival Pesnilo – u Skoplju, prvi KG Open Mike Poetry – u Kragujevcu, Poetarium, Art Klinika&Šok zadruga i Poezin*(zatvorski kartoni pesnika) – u Novom Sadu, Slam u Močvari – (Hrvatska Srbija 1 na 1) u Zagrebu, i PeSNISH festival – u Nišu.


U koautorstvu sa Miljanom Milanovićem, 2010. priredio zbornik poezije "Tortu kroz prozor", putujući cirkus za širenje poezije po mestima i ustanovama gde nema fejsbuka, mikrofona i polica za knjige.


2012. godine biblioteka "Tragači" i Niški kulturni centar mu objavljuju knjigu "SPALIPAČITAJ", koja iste godine osvaja Brankovu nagradu.


2015. godine u pripremi druga zbirka poezije PSIHOSLAJDOVI.

Post date: 2015-09-24 15:43:46
Post date GMT: 2015-09-24 13:43:46
Post modified date: 2020-08-23 00:18:36
Post modified date GMT: 2020-08-22 22:18:36
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com