This page was exported from Pesnička slam scena Srbije [ http://www.slamstudio.org ]
Export date: Thu Mar 28 8:08:18 2024 / +0000 GMT

Radionica savremenog pozorišta prilagođena usavršavanju pesnika i pesnikinja na poetskoj slem sceni



Pozorišna radionica je prilagođena potrebama edukacije pesnika i pesnikinja koji nastupaju na Poezin događajima. Radionica se sastoji iz upoznavanja polaznika sa osnovnim principima glumačkog rada u laboratorijskom pozorištu:

- trening vokalnih i fizičkih veština i potencijala, razvoj inicijative i aktivnog prisustva, jačanje intencije, oslobađanje i aktiviranje energije, prevazilaženje ličnih barijera;

- rad sa muzikom, songom, tekstom, rekvizitom i muzičkim instrumentima;

- principi odabira tematskog okvira rada – lični razlog;

- rad na glumačkim improvizacijama i kreiranju glumačkih materijala na izabranu temu;

- team building vežbe.

* Učesnici radionice treba da znaju dobro napamet pesmu po izboru. Poželjno je da to bude pesma koju su sami napisali.

Radionicu vode reditelj i glumci Plavog pozorišta. Organizacija Poezin u dogovoru sa Plavim pozorištem namerava da realizuje poetsku radionicu početkom marta meseca, 2016-te godine. Radionica počinje 5. marta (subota).

Mesto: Plavo pozorište, Beograd, Bulevar Vojvode Mišića 17 (zgrada Bigza - VI sprat). Radionica će biti realizovana u interaktivnoj saradnji između Plavog pozorišta i organizacije Poezin. Termini će biti realizovani vikendom. Radiće se po tri sata u jednom terminu. Radionica će trajati 6 termina (tri vikenda - od 16h do 19h).

Cena radionice je 30 evra (moguće je plaćanje u ratama). Osobe koje su zainteresovane za ovakav vid edukacije, mogu poslati prijave na mejl: kontakt@poezin.net

Potrebno je od podataka poslati na mejl: ime, prezime, datum rođenja, telefon, pesmu po izboru i motivacionih tri do pet rečenica zašto je pesnik (pesnikinja) zainteresovan/a za ovakav vid edukacije.

* * *

"Plavo pozorište je pozorišna laboratorija čija se ideologija bazira na principima koje su ustanovili reformatori pozorišta XX veka – Konstantin Stanislavski, Antonen Arto, Ježi Grotovski, Euđenio Barba i Odin teatar, kao i italijanski reditelj Masimo Đaneti. Pozorište koje postoji da bi se pozorište služilo, a ne da bi mu se služilo, pozorište koje istražuje dublje nivoe ljudske komunikacije, pozorište koje ima ideju pomeranja granica ljudske percepcije, pozorište koje živi utopiju pomirenja antrpologije i društva i pozorište koje je kritički stav – to su naše osnovne premise. Mi smo grupa ljudi koja, negujući zrno anarhizma u sebi, koristi pozorište kao mesto koje ima kredibilitet i u kome se mogu reći neke ozbiljne stvari o sebi i svetu koji nas okružuje. U središtu naše pažnje je čovek kao ljudsko biće. Čak i glumac je čovek, ljudsko biće, pa tek onda glumac. Pozorište je mesto čovekovog dodira sa životom, a ne sa njegovom imitacijom."

Plavo pozorište je osnovano 1995. godine u Beogradu. Aktivnosti Plavog pozorišta obuhvataju stvaranje i izvođenje pozorišnih predstava, pozorišnu pedagogiju – edukaciju zainteresovanih kroz pozorišne radionice, seminare i duže kontinuirane pedagoške procese, organizaciju međunarodnih pozorišnih susreta i festivala.

O slem poeziji: "Slem poezija je takmičenje u okviru koga pesnici i pesnikinje čitaju ili izvode napamet svoje originalne radove. Zatim njihove izvedbe ocenjuju, na osnovu brojčane skale, prethodno izabrani članovi publike. Mark Smith-u (Mark Smit-u ) se pripisuju zasluge za pokretanje slem poezije u Get Me High (,,Naduvaj me”) Salonu u Čikagu novembra 1984.g. Jula 1986.g., slem je dobio svoje trajno mesto boravka u Green Mill (,,Zeleni mlin”) džez klubu. Avgusta 1988.g. prvi slem se odigrao u Njujorku u Nuyorican Poets Café-u ("Njujorški pesnički kafe”), a domaćin je bio Bob Holman (Bob Holman). Godine 1990., prvi slem na nacionalnom nivou se odigrao u Fort Mejsonu kod San Franciska, uključujući tim iz Čikaga, tim iz San Franciska, i pesnika iz Njujorka . Od 2010, ova vrsta slem takmičenja je raširila i trenutno ima oko 80 sertifikovanih timova svake godine, što je kulminiralo u pet dana takmičenja. Pesnički salon ,,Da''(Da) počeo je sa radom u Holivudu u Kaliforniji 1998.g."

Sajt Plavog pozorišta: www.plavopozoriste.com

Sajt Poezina: www.poezin.net

Sajt Slam Studija: www.slamstudio.org

 

 


Post date: 2015-10-31 15:52:54
Post date GMT: 2015-10-31 14:52:54
Post modified date: 2020-08-23 00:11:24
Post modified date GMT: 2020-08-22 22:11:24

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com