This page was exported from SLAM STUDIO [ http://www.slamstudio.org ]
Export date: Tue Jun 2 23:43:41 2020 / +0000 GMT

Evropski slem šampionat 2017


Izvor: SEEcult.org
Link: http://www.seecult.org/vest/najbolji-evropski-slemeri

Evropski slem šampionat 2017

Evropski slem šampionat 2017


Švedska je pobednik Evropskog slem šampionata, održanog 2. decembra u Briselu uz učešće 22 pesnika iz 19 evropskih zemalja, među kojima su bili i predstavnici Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.


U finalu Evropskog slem šampionata prvo mesto pripalo je Frej Haar iz Švedske, čija se poezija tiče trans aktivizma, klimatskih promena, biologije, religije, mentalnih bolesti i politike.


Drugo mesto zauzela je Lisette Ma Neza iz Belgije, koja opisuje sebe kao krhku devojku, ali snažnu ženu, a kroz poeziju preispituje sopstveni identitet i prenosi priče drugih, pokušavajući da dosegne do istine. Na trećem mestu je Margalida Followthilida iz Španije, koja je počela da se takmiči tek pre dve godine, a sada kaže da ne bi mogla da živi bez toga.


Verbalni boks meč, kako su organizatori iz Creatief Schrijven nazvali takmičenje najboljih slemera Evrope, okupio je i autore iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije – iz Srbije je učestvovao Bojan Samson, iz Hrvatske Roberto Vodanović Čopor, iz Slovenije Mišel Ristov, a iz Makedonije Igor Trpčeski.


Bojan Samson, rođen 1978. godine u Osijeku, učestvovao je na Slem šampionatu Evrope. Diplomirao je srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavio je zbirku pesama Superblues (2007) i jedan je od priređivača zbornika nove novosadske poezije Nešto je u igri (2008). Objavljuje priče, pesme i kritičke prikaze u periodici i na internetu. Pobednik je festivala Poetski grad 2016. godine, održanog u organizaciji Poezina.


Hrvatski predstavnik Roberto Vodanović Čopor je multimedijalni umetnik iz Zadra, rođen u Splitu 1970. godine, koji objavljuje svoje stihove i muziku za različite nezavisne izdavače u regionu, ali i u Evropi i SAD. Obično kombinuje u muzici zvuk prirode sa zvucima gradova, kao i predmeta iz svakodnevnog života.


Makedoniju je predstavljao Igor Trpčeski iz Prilepa, koji je aktivan u oblasti pozorišta i studira glumu, dok je iz Slovenije učestvovao Mišel Ristov, pisac, pesnik, reper… koji je počeo da piše još u srednjoj školi, i to iz dosade, a kasnije je proširio kreativne načine izražavanja i usavršio pisanje društveno angažovanih sadržaja.


I prošle godine na Evropskom slem šampionatu, održanom u Levenu u Belgiji, među 20 finalista bili su slem pesnici iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Post date: 2017-12-06 21:42:41
Post date GMT: 2017-12-06 20:42:41
Post modified date: 2017-12-06 22:24:36
Post modified date GMT: 2017-12-06 21:24:36