Pesnička slam scena Srbije
http://www.slamstudio.org/2018/05/24/festival-poezije-pinero-u-organizaciji-poezina/
Export date: Fri Apr 19 7:54:10 2024 / +0000 GMT

Festival poezije Piñero, u organizaciji Poezina


Festival poezije Piñero rađa se na temeljima solidarnosti i snalažljivosti ljudi koje ne povezuju rod, nacija ili kapital, već samo spremnost da se baci stih u ustalasanu i veselu publiku.




Miguel Piñero
Miguel Piñero

Pobednik Festivala će dobiti novčanu nagradu i mogućnost da otputuje u Mađarsku u Budimpeštu na evropski slem šampionat gde će mu sve biti plaćeno od strane mađarske organizacije koja se bavi slemom. Ove godine je Poezin mlađi partner mađarskoj slem organizaciji koja je dobila novčana sredstva za evropski slem projekat od strane Višegrad fondacije.


Festival će se desiti u junu mesecu, u klubu u kome inače Poezin organizuje svoje mesečne događaje. Festival je dobio naziv po pesniku koji je obeležio pesničku scenu sedamdesetih godina dvadesetog veka u Njujorku.


Miguel Piñero jedna je od vodećih ikona njujorške umetničke scene sedemdesetih i osnivač uticajnog poetskog kluba, Nuyorican Poets Cafe. Bio je pesnik, glumac i pisac čija su se izražajna, često oštra dela, obraćala direktno nižim klasama i manjinama.


Njegova poezija smatra se prethodnicom repa i hip-hopa. Odrastao je u porodici gde je nasilje bilo uobičajeno. Utehu pronalazi na ulici. Svoj boravak u zatvoru Sing-Sing, pretočio je u dramu "Short Eyes", za koju je 1974. dobio sedam nagrada.




Miguel Piñero
Miguel Piñero

Bunt protiv apsurda i besmisla!


Cilj nam je da dovedemo do apsurda budžetsku milostinju i zavisnost od projektnog finasiranja u Srbiji i da pokažemo da alternativna poetska scena može da živi bez milostinje državnih i gradskih institucija. Ove i prethodne godine je apsolutni hard-core za sve aktere u kulturi koji ne zastupaju kvazinacionalno i kvazitradicionalno shvatanje kulture i koji nisu ,,pomoćne'' nevladine organizacije partiji na vlasti.


Festival poezije Piñero će osloboditi kreativnost i energiju i biće rešenje za sve one koji ne žele više da izmišljaju toplu vodu u konkursnim prijavama i da čekaju da im neko nešto DA ili ODUZME. Dojadilo nam je da ne kažemo ,,dojajilo'' da ispunjavamo kriterijume onih koji daju novac da bismo dobili neku smešnu siću da se malo najedemo i napijemo ili kupimo sendviče za specijalne goste koji će doputovati čak iz Tunguzije. Alternativnim putevima smo obezbedili nešto malo i dovoljno novca za Festival. Niko od nas se neće obogatiti, ali ćemo se dobro zabaviti, družiti i na kraju predstaviti sebe na poetskoj sceni koja je samo naša, parče stvorenog kosmosa koji je neprocenjiv.

Post date: 2018-05-24 09:32:23
Post date GMT: 2018-05-24 07:32:23

Post modified date: 2020-08-20 00:09:37
Post modified date GMT: 2020-08-19 22:09:37

Export date: Fri Apr 19 7:54:10 2024 / +0000 GMT
This page was exported from Pesnička slam scena Srbije [ http://www.slamstudio.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com