This page was exported from SLAM STUDIO [ http://www.slamstudio.org ]
Export date: Sun May 24 21:56:07 2020 / +0000 GMT

Festival slem poezije u Celju i Slam pod Prešernom u Ljubljani1. Pesniški festival Izrekanja

Organizatori: Društvo za novu umetnost

i Osrednja knjižnica Celje

Mesto održavanja: Celje, Lapidarij (Slovenija)

Od 29.08.2018. do 01.09.2018.

2. Slam pod Prešernom

Autori događaja: Kristian Koželj i Peter Semolič

Organizator: Kulturno umetniško društvo Poiesis

Koorganizator: Društvo za novu umetnost; Pritličje

Finansijska podrška: Grad Ljubljana

Mesto održavanja: Ljubljana, Prešernov trg (Slovenija)

Datum: 04.09.2018.

1. Pesniški festival Izrekanja u Celju

Krajem meseca avgusta (tačnije 30.), novi pesnički festival Izrekanja (Progovaranja) će prvi put udahnuti punim plućima. U celjskom duhu, smešten u predivnom Lapidariju na Savskom nadbrežju, Festival će doneti tri večeri izuzetne poezije, pesničkog slema i muzike.

Prvo ime prve edicije Festivala je američki pesnik Marc Kelly Smith - Slam tata, čovek koji je u 80. godinama po klubovima Čikaga dao slemu krila.

Tri večeri, tri nezaboravna iskustva!

Marc Kelly Smith će mentorisati trodnevnu radionicu majstorske klase slam poezije. Pored toga, održaće se tri javna događaja: 30. i 31. augusta, te 1. septembra kada će se Festival završiti slovenačkim državnim slem prvenstvom. Uporedo sa ovim dešavanjima, 31. avgusta održaće se javni nastup učesnika majstorske klase.

U početnom delu programa, 30. avgusta u 20 časova nastupiće 12 izuzetnih domaćih pesničkih imena, te će se održati koncert Gorana Bojčevskog sa triom.

Naredno veče u 20 časova nastupiće domaće grupa Sljemerčine, a nakon toga posetioci će moći da vide i goste iz regiona i sveta: Marc Kelly Smitha (SAD), Elenu Prendžovu (Makedonija), Milana Mijatovića (Srbija), Sinišu Rudana (Srbija) i Simoneja Savogina (Italija). Iste večeri održaće se koncert džipsi sving postave Pocket Edition.

Vrhunac dešavanja biće 1. septembra u 20.30, kad će se u Lapidariju održati Treće državno prvenstvo Slovenije u slem poeziji, kao i koncert domaćih muzičara koji oduzimaju dah Mother Funkers.

2. Slam pod Prešernom u Ljubljani

Slam pod Prešernom je sastavljen iz tri dela:

- revijalnoga nastupa pozvanih slem pesnikinja i pesnika,

- javnog razgovora na temu odnosa između slem poezije i tradicionalnih oblika poezije u državama nekadašnje Jugoslavije,

- eseja na temu slem poezije i organizacije slam scene u pojedinim državama šire regije.

Na javnom nastupu, koji će se održati 4. septembra 2018. godine u 20 časova na Prešernovem trgu u Ljubljani će nastupiti: Milan Mijatović i Siniša Rudan iz Srbije, Siniša Matasović iz Hrvatske, Elena Prendžova iz Makedonije, Simone Savogin iz Italije, Marc Kelly Smith iz SAD, Nina Medved i Neža Prah Seničar iz Slovenije, kao i slovenački reper Rok Trkaj. Voditelj programa je Kristian Koželj.

Na javnom razgovoru, koji će se odvijati od 17 do 18 časova u kafani Pritličje učestvovaće Elena Prendžova iz Makedonije, Milan Mijatović iz Srbije, Siniša Matasović iz Hrvatske i Nina Medved iz Slovenije. Razgovor će voditi Peter Semolič.

Eseji koji će biti objavljeni krajem avgusta i početkom septembra na internet stranici www.poiesis.si pripremili su Elena Prendžova, Siniša Matasović, Milan Mijatović, Simone Savogin i Nina Medved. Na istoj internet stranici biće objavljen i intervju sa Marc Kelly Smithom.

Cilj

Organizatori događaja Slam pod Prešernom žele da predstave pesnikinje i pesnike iz različitih jezičkih, kulturnih i nacionalnih sredina, te da na osnovu njihovih nastupa, javne rasprave i objavljenih eseja ukažu na specifičnosti lokalnih slem scena, na razlike i sličnosti među njima. Na taj način će projekat na nivou prakse i refleksije ukazati na slam kao pojavu unutar pesništva, te na unutrašnju raznolikost slama kao posebnog pesničkog žanra.

 

 


Post date: 2018-08-01 19:48:52
Post date GMT: 2018-08-01 17:48:52
Post modified date: 2019-07-28 18:34:20
Post modified date GMT: 2019-07-28 16:34:20