Pesnička slam scena Srbije
http://www.slamstudio.org/2018/08/01/slem-u-sloveniji/
Export date: Thu Mar 28 20:22:02 2024 / +0000 GMT

Festival slem poezije u Celju i Slam pod Prešernom u Ljubljani




1. Pesniški festival Izrekanja
Organizatori: Društvo za novu umetnost
i Osrednja knjižnica Celje
Mesto održavanja: Celje, Lapidarij (Slovenija)
Od 29.08.2018. do 01.09.2018.


2. Slam pod Prešernom
Autori događaja: Kristian Koželj i Peter Semolič
Organizator: Kulturno umetniško društvo Poiesis
Koorganizator: Društvo za novu umetnost; Pritličje
Finansijska podrška: Grad Ljubljana
Mesto održavanja: Ljubljana, Prešernov trg (Slovenija)
Datum: 04.09.2018.


1. Pesniški festival Izrekanja u Celju


Krajem meseca avgusta (tačnije 30.), novi pesnički festival Izrekanja (Progovaranja) će prvi put udahnuti punim plućima. U celjskom duhu, smešten u predivnom Lapidariju na Savskom nadbrežju, Festival će doneti tri večeri izuzetne poezije, pesničkog slema i muzike.


Prvo ime prve edicije Festivala je američki pesnik Marc Kelly Smith - Slam tata, čovek koji je u 80. godinama po klubovima Čikaga dao slemu krila.



Tri večeri, tri nezaboravna iskustva!


Marc Kelly Smith će mentorisati trodnevnu radionicu majstorske klase slam poezije. Pored toga, održaće se tri javna događaja: 30. i 31. augusta, te 1. septembra kada će se Festival završiti slovenačkim državnim slem prvenstvom. Uporedo sa ovim dešavanjima, 31. avgusta održaće se javni nastup učesnika majstorske klase.


U početnom delu programa, 30. avgusta u 20 časova nastupiće 12 izuzetnih domaćih pesničkih imena, te će se održati koncert Gorana Bojčevskog sa triom.


Naredno veče u 20 časova nastupiće domaće grupa Sljemerčine, a nakon toga posetioci će moći da vide i goste iz regiona i sveta: Marc Kelly Smitha (SAD), Elenu Prendžovu (Makedonija), Milana Mijatovića (Srbija), Sinišu Rudana (Srbija) i Simoneja Savogina (Italija). Iste večeri održaće se koncert džipsi sving postave Pocket Edition.


Vrhunac dešavanja biće 1. septembra u 20.30, kad će se u Lapidariju održati Treće državno prvenstvo Slovenije u slem poeziji, kao i koncert domaćih muzičara koji oduzimaju dah Mother Funkers.



2. Slam pod Prešernom u Ljubljani


Slam pod Prešernom je sastavljen iz tri dela:


- revijalnoga nastupa pozvanih slem pesnikinja i pesnika,


- javnog razgovora na temu odnosa između slem poezije i tradicionalnih oblika poezije u državama nekadašnje Jugoslavije,


- eseja na temu slem poezije i organizacije slam scene u pojedinim državama šire regije.


Na javnom nastupu, koji će se održati 4. septembra 2018. godine u 20 časova na Prešernovem trgu u Ljubljani će nastupiti: Milan Mijatović i Siniša Rudan iz Srbije, Siniša Matasović iz Hrvatske, Elena Prendžova iz Makedonije, Simone Savogin iz Italije, Marc Kelly Smith iz SAD, Nina Medved i Neža Prah Seničar iz Slovenije, kao i slovenački reper Rok Trkaj. Voditelj programa je Kristian Koželj.


Na javnom razgovoru, koji će se odvijati od 17 do 18 časova u kafani Pritličje učestvovaće Elena Prendžova iz Makedonije, Milan Mijatović iz Srbije, Siniša Matasović iz Hrvatske i Nina Medved iz Slovenije. Razgovor će voditi Peter Semolič.


Eseji koji će biti objavljeni krajem avgusta i početkom septembra na internet stranici www.poiesis.si pripremili su Elena Prendžova, Siniša Matasović, Milan Mijatović, Simone Savogin i Nina Medved. Na istoj internet stranici biće objavljen i intervju sa Marc Kelly Smithom.


Cilj


Organizatori događaja Slam pod Prešernom žele da predstave pesnikinje i pesnike iz različitih jezičkih, kulturnih i nacionalnih sredina, te da na osnovu njihovih nastupa, javne rasprave i objavljenih eseja ukažu na specifičnosti lokalnih slem scena, na razlike i sličnosti među njima. Na taj način će projekat na nivou prakse i refleksije ukazati na slam kao pojavu unutar pesništva, te na unutrašnju raznolikost slama kao posebnog pesničkog žanra.

Post date: 2018-08-01 19:48:52
Post date GMT: 2018-08-01 17:48:52

Post modified date: 2020-08-19 12:40:14
Post modified date GMT: 2020-08-19 10:40:14

Export date: Thu Mar 28 20:22:02 2024 / +0000 GMT
This page was exported from Pesnička slam scena Srbije [ http://www.slamstudio.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com