This page was exported from Pesnička slam scena Srbije [ http://www.slamstudio.org ]
Export date: Fri Mar 29 0:42:06 2024 / +0000 GMT

Islam Slam Poetry


I-SLAM
Piše: Dijana Redžić

Iako nemamo podatke na osnovu kojih bismo mogli odrediti tačno mesto, vreme i način nastanka islamskog slem pokreta, ne bez osnova možemo pretpostaviti da se njegovi začeci javljaju u američkim školama i koledžima, gde su različiti oblici izvođenja slem poezije postali deo nastavne prakse.


Zahvaljujući islamskom slem pokretu, kroz izvođenje slem poezije na jedan nov i drugačiji način ostvaruje se dijalog muslimana sa nemuslimanima, ne isključivo kroz predstavljanje onoga što islam zapravo jeste, niti kroz oslikavanje političke situacije u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom, odnosno prikazivanje položaja muslimana u  zemljama u kojima islam nije dominantna religija. Slem pesnici iskaču iz mogućeg horizonta očekivanja time što se u njihovoj poeziji uloge menjaju. Sada muslimani - izvođači postaju ti koji postavljaju pitanja. Aktiviranje buntovničke uloge biva omogućeno kako kroz tematiku, tako i kroz posebni oblik ritma ostvarenog pri izvođenju, što slem poeziju čini izrazito sugestivnom. Mogućnost da izvođenje poezije prate suptilniji telesni pokreti, te da se glas koristi kao instrument, čini slem poetski izraz zahvalnijim od mnogih pozorišnih formi za muslimane koji  svoju religiju praktikuju na tradicionalni način.


Važno je naglasiti da iako se može, zbog velikog broja muslimanskih izvođača slem poezije, govoriti o izdvojenom slem pokretu, ovi pesnici ne delaju izolovano, već uzimaju učešće u nastupima i takmičenjima slemera širom sveta.


Kao primer, izdvajamo najpre kvartet muslimanskih tinejdžerki pod nazivom  Muslim girls making change,  čiju postavu čine : Kiran Wagar, Hava Adam, Lina Ginawi i Belkisa Abdikadir.  Članice ove slem grupe naglašavaju da su bile umorne od toga da ih stariji ignorišu, te su se okrenule slem poeziji kako bi se njihov glas mogao čuti, kako bi mogle uticati na promene u svetu i uspostavljanje pravde. Svojim delovanjem,  pesnikinje su pomogle pokretanje mnogih lokalnih i nacionalnih incijativa. Učestvovale su u takmičenjima šitom sveta i dobitnice su brojnih nagrada.


[youtube cQMZw6aiSdc]


U pesmi  Wake up, America, pored toga što ukazuju na probleme sa kojima se muslimani u Americi suočavaju, pesnikinje progovaraju o licemerju društva, o tome kako prava i slobode nisu isti za sve.




Kiran Wagar, Hava Adam, Lina Ginawi i Belkisa Abdikadir.

Dvadesettrogodišnja Suhayima Manzoor Khan, nakon terorističkih napada u Engleskoj, slem izvođenjem svoje pesme ,,This is not a humanizing poem'' šalje poruku da nisu muslimani ti koji treba da dokazuju svoju čovečnost, odnosno  da nema potrebu da dokazuje svoju vrednost isticanjem vrlina, ili osobina po kojima se ne razlikuje od nemuslimana, kako bi bila poštovana kao ljudsko biće. Poentira svoje stanovište direktinim obraćanjem: Ako je vama potrebno da vam dokazujem svoju čovečnost, onda nisam ja ta koja nije čovek.  




Suhayima Manzoor Khan

Za svoju pesmu Suhayima je dobila drugu nagradu na svetskom takmičenju u slem poeziji.


[youtube ESdDPcKH_KA]


Izdvojićemo za kraj još dve značajne pesnikinje: Emi Mahmoud i Amal Kasir.




Amal Kasir i Emi Mahmoud

Pored toga što pokret muslimana izvođača slem poezije pod nazivom (zvaničnim ili ne) ,,I-slam'' postaje ozbiljno oružje u borbi protiv islamofobije, univerzalni značaj  ima zbog toga što, kroz poziv na upoznavanje drugog i drugačijeg kako bi se ono moglo razumeti i prihvatiti, predstavlja poziv na humanizaciju čoveka.


[youtube UIAm1g_Vgn0]

Post date: 2018-12-10 14:48:21
Post date GMT: 2018-12-10 13:48:21
Post modified date: 2024-02-10 17:27:23
Post modified date GMT: 2024-02-10 16:27:23
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com