This page was exported from Pesnička slam scena Srbije [ http://www.slamstudio.org ]
Export date: Thu Mar 28 22:35:47 2024 / +0000 GMT

Slem radionice Mark Smita u Sloveniji i Mađarskoj u 2018. godini




U okviru pesničkog festivala Izrekanja koji je realizovan u Celju u Sloveniji, od 29.08.2018. godine do 01.09.2018. godine, održana je slem radionica koju je vodio osnivač slem scene, Mark Smit (Masterclass - Marc Kelly Smith). Za naše slemere ova radionica je značajna jer su dva slemera iz Srbije prisustvovala radionici: Siniša Rudan i Milan Mijatović. Pored slemera iz Srbije, u radionici su učestvovali: Elena Prendžova (Makedonija), Simone Savogin (Italija) i ekipa domaćih slemera iz Celja. Radionica je realizovana u prostorijama biblioteke u Celju (Osrednja knjižnica Celje).



Na ovoj radionici, fokus je bio na timskom slemu. Mark Smit je hteo da nas uvede u samu suštinu slem pokreta. Ono što odlikuje slem je velika raznovrsnost u stilovima i timski rad pesnika. Želeo je da nam pokaže da slem nije takmičenje i veličanje slem šampiona. Naprotiv, takmičenje je u ranim počecima slema Mark Smit uveo samo zato da bi čitava stvar postala zanimljivija i uzbudljivija za publiku. Međutim, takmičenje nikada nije bilo glavna stvar u slemu i slemeri koji su previše ozbiljno shvatali ova takmičenja, bili su predmet šale od strane publike i organizatora događaja.


Ova radionica je značajna iz više razloga. Imali smo priliku da se družimo sa ocem i osnivačem slem scene i da sa samog izvora čujemo kako je sve počelo i šta je prava suština slema. Mnogi pogrešno koriste termin slem da bi označili neki poseban oblik ,,poezije'' koji se razlikuje od drugih vidova poezije. To je naravno, apsolutna glupost i mistifikacija. Slem je performans. Vešt način da autorska poezija postane zanimljivija publici i ništa više sem toga. Ako želimo, možemo poeziju nekog pesnika iz 19. veka izvesti u formi slem performansa. Bilo čija poezija se može izvesti u formi slem performansa. Dekonstrukcijom, poigravanjem sa značenjima, veštinom govora i pokreta, možemo napraviti čudo sa bilo čijim stihovima i dati im sasvim drugačije značenje i smisao u očima publike. To je jedina prava istina u vezi slema, a sve ostalo je mistifikacija i zamagljivanje osnovne ideje. Slem nije pesnički pravac ili nova pesnička estetika. Slem takođe, nije ni takmičenje i izbor ,,pesničkih šampiona''. Slem je veština izvođenja performansa. Slem je timski rad pesnika i veliko bogatstvo i različitost stilova na sceni. Slem je na kraju krajeva drugarstvo i razvijen oblik komunikacije između različitih autorskih poetika. Ono što je najvažnije kao definicija: da na slem sceni nastaje ,,sveta zajednica'' u susretu autora / autorke sa jedne strane i publike sa druge strane koja gleda i sluša pesnike na sceni.


Imao sam veliku čast da budem polaznik slem radionice Mark Smita u Celju u Sloveniji, 2018. godine. Upoznao sam ga kao skromnog čoveka koji nikada ne stavlja sebe u prvi plan i koji je spreman da pomogne i sasluša druge. Uvežbavali smo timski slem u parku preko puta Osrednje knjižnice Celje i delili se u timove. Moj tim nije bio najbolji, daleko od toga, ali smo stekli jedno predivno iskustvo koje se ne zaboravlja. Papirići sa napisanim pesmama su tih dana leteli oko nas. Tekstovi na srpskom, engleskom, italijanskom, makedonskom i slovenačkom su išli od ruke do ruke i izvođeni na razne načine. Smejali smo se Italijanu koji je izvodio deo pesme na srpskom jeziku, a ja sam se glupirao dok sam čitao deo nečije pesme na slovenačkom jeziku. U jednom trenutku, nešto je kliknulo u nama i svaki tim je izveo svoj prvi timski performans. Našli smo se u čudu koliko to može da bude zabavno i da dobro izgleda kada se izvede na improvizovanoj sceni u parku. Tada sam čvrsto rešio da nešto slično uradim u Srbiji i da napravim ,,Team Slam''. Neće biti lako to uraditi, naročito ovde u Srbiji gde postoji izreka ,,dva Srbina tri političke stranke'', ali verujem da je moguće.


Uz blagoslov Marc Smith-a, postavljam ovde njegovu skriptu za Team Slam, prevedenu na srpski jezik. Skriptu možete skinuti kao pdf fajl na ovom linku:


Download: Skripta-sa-radionice-Marc-Smith.zip (663 downloads )


U periodu od 26. novembra do 1. decembra, 2018. godine, održan je Slem šampionat Evrope (EURO18 Budapest) u Mađarskoj u Budimpešti. U okviru takmičenja, prateći program je bio i slem radionica koju je vodio utemeljitelj slem pokreta, Marc Kelly Smith, koji je došao iz Čikaga zajedno sa svojim malom Spoken Word grupom, Chicago's Speak Easy Ansamble. Oni su zajedno održali trodnevnu radionicu sa pesnicima iz zemalja višegradske grupe (Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska), uz učešće mladih pesnika predstavnika Srbije, Makedonije i Ukrajine. Na ovoj radionici, učestvovao je i naš slemer iz Srbije i član Poezin grupe, Goran Živković GORKI iz Niša. Među ostalim VIP gostima Festivala bio je i Bob Holman, osnivač slem scene u Njujorku. 29. novembra je prikazan slem performans u Trafo kući savremene umetnosti. Jedinstven, višejezički šou pod imenom Bridging Barriers (,,Premošćavanje barijera''), koji je nastao kao krajnji rezultat intenzivnih radioničkih sesija. Ova prezentacija (slem predstava) je nastala korišćenjem autorske poezije, učesnika radionice. Slemeri iz Evrope u kombinaciji sa glumcima iz Amerike, napravili su fenomenalan, višejezički performans.




Goran Živković na slem radionici u Budimpešti.


Radionica i performans ,,Premošćavanje barijera''
Speak Easy Ensamble iz Čikaga: Marc Kelly Smith, Nate Smith, Bailey Castle, Joel Chmara, Eli Bensusan.

- Goran Živković (Srbija),
- Igor Trpceski (Makedonija),
- Tomas Straka (Slovačka),
- Anna Kalfas aka Rudka Zydel (Poljska),
- Vaclav Sindelar aka Anatol Svahilec (Češka),
- Pavlo Korobchuk (Ukrajina),
- Marton Simon (Mađarska).
Post date: 2018-12-12 21:55:04
Post date GMT: 2018-12-12 20:55:04
Post modified date: 2024-02-10 17:25:47
Post modified date GMT: 2024-02-10 16:25:47
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com