This page was exported from Pesnička slam scena Srbije [ http://www.slamstudio.org ]
Export date: Fri Mar 29 14:31:41 2024 / +0000 GMT

Sedmi broj artzina za (ne)kulturu i (anti)umetnost Librarion – Stege slobodnih misli


Da li se ikad zapitate koliko ima aktivnih srpskih fanzina? U štampanom formatu?


Subotički artzin Librarion suštinski ne "pati" od toga da li će biti otisnut i zaputiti se u svaki grad i svako selo, ili će biti uguran u PDF format, koji može da se podeli i pošalje milijardu puta, a često i to biva "teško" za izvesti.



Naravno, ništa ne bi trebalo prepuštati čika-Slučaju.




Sedmi broj artzina Librarion
Sedmi broj artzina Librarion

Sedmi broj Librarion-a je zajednički napor dva underground bastiona (ne)kulture, iz Subotice (Librarion Records & Fanzines) i Beograda (Poezin). Uz Desyu Lovorova, tu je osnivač grupacije Poezin, Milan Mijatović, kao počasni urednik.


Uz negovanje poezije kao forme i zajedničkog imenitelja, i beskompromisnog uradi-sam pristupa u svakodnevnom delanju, bez podrške bilo kakvih institucija, rad na aktuelnom broju Librarion-a je pokazao važnost međusobnog poštovanja, komunikacije i razmene mišljenja među pojedincima koji se kreću u subkulturnim vodama, a opet, koristeći se metodama koje podrazumevaju ozbiljnost, postojanost i uvažavanje konstruktivnog mišljenja u takvoj saradnji, što je u ovom slučaju ispoštovano do samog kraja.


Na konkurs je pristiglo oko 150(!) prijava iz čitavog regiona, što je do sada nezapamćen odziv za jedan mali fanzin ‘iz provincije'. U mukotrpnom i višemesečnom procesu odabira, radovi sledećih umetnica i umetnika, njih 34 su pronašli svoje mesto među koricama izdanja:


Aleksandar Jovanović // Aleksandar Lazarevski // Aleksandar Mijalković // Anica Novak // Bogdan Milanović // Bojan Milojević Asterian // Dalibor Čerškov // Đorđe Vić // Đorđe Živković // Franjo Frančić // Goran Živković // Hristina Damjanović // Ivana Flegar // Jasna Karamehmedović // Jelena Lena Trajković // Jovana Ilkić // Katarina Fiamengo Alispahić // Kenan Kundalić // Lazar Vuković // Maja Tomić // Marija Cvetinović // Marija Zemunović // Marko Antić // Mau Novak // Mina Delić // Mladen Ilić // Myllen Nićić // Nađa Đurović // Nevenka Pupek // Nikola Oravec // Vladimir Vladda Milojković // Zoran Antonijević // Zoran Ilić // Zoran Škiljević


Za vizuelni identitet broja se pobrinuo umetnik Bojan Milojević Asterian (preporučujemo da pogledate njegov portfolio). Po mišljenju uredništva, Asterianov futuristički, a s druge strane minimalistički pristup se u potpunosti uklopio u okvire ovog broja, stoga su se njegovi radovi iz, kako sam navodi, postkonstruktivističke serije, našli na naslovnoj stranici i kao vinjete unutar artzina.




Uz Desyu Lovorova, tu je osnivač grupacije Poezin, Milan Mijatović, kao počasni urednik.
Uz Desyu Lovorova (desno), tu je osnivač grupacije Poezin, Milan Mijatović (levo), kao počasni urednik.

Naravno, svi prisutni autori su podjednako važni – njihova kreativnost, prodornost i šarm su razlozi zašto su i zastupljeni u ovom broju.


VAŽNO: Sedmi broj Librariona će najpre biti dostupan u ŠTAMPANOM izdanju, dok će elektronsko biti objavljeno nakon promocija koje će se desiti u Beogradu i Subotici, o čemu će javnost biti obaveštena.


Zastupljeni autori će najverovatnije dobiti svoje primerke na pomenutim promocijama ili poštom, što će biti naknadno dogovoreno ponaosob, i kako finansijska situacija dozvoli.


Sve informacije o narudžbi, potencijalnim donacijama i ostalim stvarima, možete dobiti direktno na FB stranici Librarion-a, izdavača ili na mejl: lovor.tikvicic@gmail.com

Post date: 2019-05-03 01:18:08
Post date GMT: 2019-05-02 23:18:08
Post modified date: 2024-02-10 17:25:00
Post modified date GMT: 2024-02-10 16:25:00
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com