This page was exported from Pesnička slam scena Srbije [ http://www.slamstudio.org ]
Export date: Thu May 9 14:30:03 2024 / +0000 GMT

Pesnikinja Slađana Bušić, pobednica Pesničkog slem takmičenja Srbije 2021


Slađana Bušić
Slađana Bušić

U organizaciji Poezina i Spoken Word rs, 17.10.2021. godine, održano je Pesničko slem takmičenje Srbije 2021 u Beogradu u klubu Tuluz Lotrek. Nakon tri kruga poezije, ubedljivo je pobedila pesnikinja Slađana Bušić.


Na takmičenju su nastupili: Bojan Ilić Bokerini, Damir Nedić, Ivan Marinković, Simonida Banjeglav, Siniša Rudan, Tamara Naumović, Simonida Dević, Simona Kanjevac, Slađana Bušić, Radovan Božović, Željko Marinković, Jasna Kinđić, Mirko Jekić, Zorica Jošić, Jovan Popović, Isidora Jevtić i Marija Takić. Specijalni gost: Der Kosmonaut.


Članovi žirija: Dušan Mihajlović (predsednik), Milan Mijatović, Goran Živković, Ana Pantić i Đorđe Đorđević.


Voditelj programa: Miodrag Stošić.


BIOGRAFIJA


Slađana (Branislava) Bušić (Veselo lice) ili Hodajuća Radost, rođena je Božjom promišlju, sa 14 dana zakašnjenja, na carski rez 26. jula, inflatorne 1993. godine u Gornjem Milanovcu, od oca Zorana i majke Snežane kao zdrava beba. Izrasla je, kako to obično bude u 'nezdravu i ludu' pesnikinju. Ima tri sestre Ivanu, Bojanu i Nataliju, od nedavno i sestrića Vikora. Ima i jednu nerođenu Detelinu sa četiri lista, koja "kao da je oduvek bila tu". Ima i kumove kakve samo svet poželeti može. Obožava šumu, potok, ptice i pogled u nebo, miris zemlje, koračanje. Voli, trpi, prašta i oseća svet. Pokušava poezijom da zašije i zaleči rane, da kaže istinu za koju sve manje ima prostora u ovom svetu. Već više od pet godina, radi kao novinar (saradnik) u Obrazovnom programu za decu, mlade i porodicu Radio Beograda. Do sada su joj objavljene dve zbirke poezije: “U uhu duh (a/u)” 2017. godine u izdanju SKC Kragujevac, edicija Prvenac (nagrada Matićev šal 2018. godine) i zbirka “Tabani na jeziku” (nagrada “Šumadijske metafore” 2018. godine) u izdanju Centra za kulturu Mladenovac. Ove 2021. laureat je nagrade "Spasoje Pajo Blagojević" na pesničkoj manifestaciji Pjesnička reč na izvoru Pive u Plužinama (gde će joj 2022. godine biti i objavljena i treća pesnička zbirka "(I) bila sam šuma")... Višegodišnji je finalista Festivala poezije mladih u Vrbasu (2018, II nagrada).



Oduvek je volela da čita, izvodi i intrepretira poeziju, ona je njeno sigurno utočište, stan u kojem ne mora da plaća kiriju. Svaki nastup doživljava kao da je prvi i možda poslednji. Takva je i dok piše i u odnosima sa drugim ljudima. Ako ne može celim bićem da se posveti, radije će odustati, nego nešto raditi s pola snage. Prvi zapažen javni performans imala je nakon pandemijskog zatvaranja, 17. februara 2021. godine u klubu Bluz i pivo u Beogradu u organizaciji Spoken worda. Improvizuje onako kako pesmu oseća u datom trenutku, a svaki put proživljava je iznova i oseća drugačije. Organizovala je, režirala i nastupala u humanitarnim i poetsko - muzičkim, performativnim programima u klubu Ljubičica na Dorćolu, u Bluz i pivu, Tuluz lotreku, na Novosadskom festivalu knjige NOFEK ("Kako osećamo Branka Miljkovića", u bibliotekama i knjižarama po Beogradu, potom u projektu "Ma boheme" (Novi Sad) - Mika Antić, Brana Petrović i drugi (muzika, gitara: Šimon Cubota, Rastko Lončar)...


Piše i kratke priče za decu i odrasle, dramske tekstove i kritiku. Najveće istine otkrili su joj najmlađi, a najteže svet. Voli da razgovara i trudi se sve da razume i prihvati. Ključ u stvaranju joj je spoznavanje sebe, drugih, sveta oko sebe. Večni je tragač za smislom i nosilac Radosti. U poeziji joj je važno da kaže istinu i da ta istina do nekog dopre. "Neću da prećutim, zidovi su prećutali i srušili se." Posebno joj je interesanta tradicionalna folkloristika (igre, pesme, muzika). Istražuje. Svaki susret voli da završi rečima NIKADA SE NEĆEMO RASTAJATI.



P.S. Prvi put ikada, pomalo bojažljivo, na poziv Milana Mijatovića iz Poezina i Dušana Mihajlovića iz Spoken Worda, učestvovala je 17. oktobra 2021. godine na nekom slem takmičenju. Mislila je da to što ona izvodi nije slem. Ubedili su je da jeste. Beskrajno je radosna što je bila deo ove večeri, jer je čula izuzetnu poeziju i neverovatne pesnike, a neko je i ono što ona ima da kaže čuo, razumeo i prihvatio.


Istraživaće i dalje beskrajne mogućnosti koje u sebi ima slem scena. Jedno je veliko dete i u igri dolazi do mnogih kreativnih rešenja i zamisli. Kada (i ako ikada) poraste volela bi da otvori prodavnicu igračaka.






Ovde možete pogledati fotografije sa Pesničkog slem takmičenja Srbije 2021:



Post date: 2021-10-19 00:08:17
Post date GMT: 2021-10-18 22:08:17
Post modified date: 2024-02-10 17:15:29
Post modified date GMT: 2024-02-10 16:15:29
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com