Pesnička slam scena Srbije
http://www.slamstudio.org/2023/10/08/pobednik-kg-slem/
Export date: Thu May 9 6:51:54 2024 / +0000 GMT

Pobednik KG SLEMA je pesnik Nenad Ignjatović




U subotu 30.09.2023. godine u Kontakt galeriji SKC-a u Kragujevcu održano je otvoreno prvenstvo Kragujevca u slem poeziji KG SLEM. Događaj je organizovao Kolektiv SKLOPKA (Samoupravni kulturno-obrazovni pokret Kragujevca) uz partnerstvo SKC-a i Grada Kragujevca koji je doprineo u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem sredstava za njegovo finansiranje.




KG Slem - SKC Kragujevac 2023

Veče slem poezije je u SKC-u stvorilo izrazito živu atmosferu, koju su zajedno stvarali kako sami slemeri i slemerke svojim scenskim izvođenjem autorske poezije najrazličitijih pravaca, tako i stručni žiri (Ivana Maksić, Goran Živković Gorki i Nenad Glišić), voditelj programa Damir Nedić, ali i mnogobrojna publika koja je oduševljeno prihvatila ovakvu vrstu umetnosti i osim aplauza, osmeha, glasanja plavim i crvenim kartonima za plavog ili crvenog takmičara, pred svaki nastup pesnika i pesnikinja gromoglasno uzvikivala tri, dva, jedan, slem!


Veče je svojom poezijom otvorio poznati slem pesnik i član stručnog žirija Goran Živković Gorki i već je tada svima u publici bilo jasno da ova književna manifestacija neće ličiti ni na jednu koju su ovih godina imali prilike da vide u Kragujevcu. Za mnoge posetioce KG slema ovo je zapravo bilo i prvo upoznavanje sa slem poezijom.


U kratkim pesničkim dvobojima, publika i tročlani žiri, birali su boljeg koji je išao u sledeći krug i tako sve do velikog finala.


Finalisti KG slema (Nenad Ignjatović, Nikola Oravec, Tatjana Tanja Živković, Dušan Mihajlović, Đorđe Vić, Slobodan Hrnjak, Silvija Stojić, Bogdan Cvetković) opravdali su očekivanja i predstavili svoje raznovrsne poetike.


U velikom finalu na samom kraju ovog vulkana pesničke, kreativne energije, našli su se Dušan Mihajlović koji je osvojio drugo mesto i zasluženu medalju i Nenad Ignjatović koji je dobio trofej KG slema i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 dinara.


Organizatori su čestitali svim učesnicima i publici na sjajnim vibracijama, sa nadom da će se jedna ovakva manifestacija ponoviti u Kragujevcu za koji se pokazalo da i te kako ima sluha za ovakvu vrstu poezije.


Pobednik prvog KG slema Nenad Ignjatović rođen je u Šapcu 1993. godine. Završio master studije komparativne književnosti u Novom Sadu. Osvojio državno prvenstvo u slem poeziji Pinero 2018. godine. Iste godine na Evropskom slem šampionatu u Budimpešti obezbedio ulazak u finale i superfinale među prvih 6 slemera Evrope. Na konkursu Udruženja dramskih pisaca Srbije osvojio je drugo mesto, a na konkursu edicije Prvenac (SKC Kragujevac) je bio prvonagrađen i to mu je omogućilo da objavi dramu ,,Ukopnici” zajedno sa 27 pesama koje su pisali likovi iz drame. Objavljivan u zbornicima: Kiprijanov kladenac, Tebi u lice (prvi zbornik slem poezije), Indeks 21, Poezija narodu - u kojem je učestvovao u uređivačkom radu. Jedna pesma je prevedena na makedonski i objavljena u časopisu Sovremenost. Zajedno sa Lazarom Čurčićem snimio je poetsko - muzički album Maline.


fotografije: fb SKC Kragujevac



Links:
  1. http://www.slamstudio.org/2023/10/08/pobednik-kg-s lem/nggallery/slideshow?upm_export=print
Post date: 2023-10-08 16:47:22
Post date GMT: 2023-10-08 14:47:22

Post modified date: 2024-02-10 17:08:56
Post modified date GMT: 2024-02-10 16:08:56

Export date: Thu May 9 6:51:54 2024 / +0000 GMT
This page was exported from Pesnička slam scena Srbije [ http://www.slamstudio.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com