Četvrto državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji

1. srpnja 2018. u zagrebačkom klubu Močvara održano je Četvrto državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji. Nositelj projekta po pozivu europske slam federacije je DADAnti – Udruga za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti, Split u suradnji s udrugom URK iz Zagreba.

Voditelj projekta Franko Bušić, voditelji programa Mario Kovač i Bruno Tomašić. Stručni žiri: Franko Bušić (Split), Mario Kovač (Zagreb) (kojeg je zamijenio Bruno Tomašić), Zdenko Franjić (Zagreb), te troje nasumice odabranih posjetitelja iz publike.

Kriterije natječaja zadovoljilo je 16 kandidata iz Zagreba, Splita, Zadra, Šibenika, Samobora, Popovače i Čakovca dok su ostali pjesnici predstavili svoju poeziju u OPEN MIC dijelu programa. Za glazbeni dio programa bio je zadužen zagrebački free rock sastav Radost!

Glasovi su bili izjednačeni, pa su se finalisti borili u više krugova. Nakon tri kruga natjecanja pobijedila je mlada Splićanka (rođ. 1996.), Stilda Roguljić. Na drugom, trećem i četvrtom mjestu završili su: Željko Barišić iz Splita (pobjednik 1. Prvenstva), Roberto Vodanović iz Zadra (pobjednik 3. Prvenstva) i Marijo Krajinović iz Splita.

Iako je Grad Split odbio sufinancirati udrugu DADAnti u 2018. Stildi Roguljić isplaćen je autorski honorar u iznosu od 5.000 kuna, ali uz obvezujući Ugovor o namjenskom trošenju honorara, tj. Stildi honorar treba poslužiti za troškove putovanja u Mađarsku, gdje će na Europskom slam prvenstvu koncem 2018. predstavljati Hrvatsku.

Projekt je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Ovde možete pogledati fotografije sa slem takmičenja:

Autor fotografija je: Jahvo Joža