Festival POETSKI GRAD u Magacinu

Festival POETSKI GRAD
Prostor MAGACIN
Beograd, Kraljevića Marka 4.
Subota, 26. septembar od 20h.
Ulaz za posetioce je besplatan.

Festival POETSKI GRAD je tematski određen savremenom poezijom koja nastaje i izvodi se u velikim gradovima. Festival je takmičarskog karaktera i okupiće autore i autorke iz Beograda kao i iz drugih većih gradova u Srbiji, koji pišu i izvode poeziju. Pokrovitelj i glavni sponzor Festivala je Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Plakat POETSKI GRAD. Umetnički rad dizajnerke Dragane Nikolić.

U Beogradu koji je oduvek važio za pesnički jaku sredinu, poslednjih godina pojavila se potreba za savremenijim vidovima pesničkog izraza. Poezija je danas promenila svoje obličje, postala je kao i drugi aspekti kulture, dinamičnija i svedenija, postala je izvođačka. Iz te potrebe je nastalo Udruženje građana “Poezin” koje organizuje festivale i poetske događaje, sa ciljem da što više mladih ljudi uputi u savremene poetske tokove i stvori novu pesničku scenu u Srbiji.

U prostoru Magacina, ulica Kraljevića Marka 4, u subotu 26. septembra od 20h, održaće se poetsko takmičenje u okviru organizacije festivala POETSKI GRAD, sa ciljem afirmacije i promocije stvaralaštva sveže autorske svesti. Urbani ritam, disidentski tonovi i nezdravo jaka volja za dobrom artističkom vožnjom, jedini su preduslov učešća u predstojećem susretu.

Prostor Magacin u ulici Kraljevića Marka 4.

Članovi žirija u sastavu Ivana Peško, Milan Mijatović i Siniša Stojanović, izabrali su sledeće pesnike za nastup na Festivalu:

Momčilo Bakrač (Vrbas), Bojan Ilić Bokerini (Niš), Damir Nedić (Kragujevac), Đorđe Đorđević (Beograd), Nikola Oravec (Novi Sad), Radovan Božović (Beograd), Dragana Bečejski (Pančevo), Marija Pejin (Beograd), Ivan Vujetić (Beograd), Mladen Lukešević (Beograd), Borislav Stanić (Subotica) i Periša Armuš Beli (Beograd).

Na mejl Poezina, stiglo je 30 prijava zainteresovanih pesnika i pesnikinja. Izabrano je 12 učesnika Festivala.

Autorske pesme u živom izvođenju (čitanju) ne smeju biti duže od 4 minuta. Utvrđeno vreme se ne sme drastično prekršiti. U polufinalu takmičenja, autori će izvoditi po dve pesme (po jedna pesma u svakom krugu čitanja), a četvoro plasiranih u finale takmičenja izvodiće po jednu pesmu. Petočlani žiri sistemom bodovanja takmičara, izabraće pobednika koji će dobiti novčanu nagradu u iznosu od 10.000 dinara.

Članovi žirija Festivala su: Dragoslava Barzut, Goran Živković, Anna Rostokina, Ilija Rajačić i Sanja Grujić.

Voditeljica večeri biće Ivana Peško, moderatorka književnih večeri u Beogradskom čitalištu.

Kao muzička podrška Festivala, nastupiće Miloš „Sick Mick“ Perić (vokal, usna harmonika i gitara). Šef Sikijeve Mikijeve bluz papazjanije će svirati bluz i svašta šareno što liči na bluz.

         

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!