Poezin slemeri u pozorištu ,,Integracije“

Poetry Slam veče
Nastup slem performera grupe Poezin
Radionica Integracije, Beograd, Savska 9.
Datum i vreme: 18. mart, subota od 20h

Povodom ljubaznog poziva glumca Mikija Manojlovića da u pozorištu – radionici ,,Integracije“ (Beograd, Savska 9) slemeri Poezina naprave svoje veče, obaveštavamo zainteresovanu publiku i vatrene fanove da će se događaj održati 18. marta od 20h.

Ulaz je besplatan kao i uvek. Nastupiće petoro slem pesnika odnosno pesnikinja, naoštrenih i raspoloženih da razbucaju učmalu atmosferu svakidašnjice.

 NASTUPAJU:

* Milan Mijatović

Osnivač i predstavnik organizacije Poezin. Idejni tvorac Slam studija. O sebi misli kao o pesniku, poet menadžeru i slemeru. Objavio nekoliko knjiga, ali taj podatak smatra nebitnim, jer ga najviše zanimaju nastupi uživo i poezija koja živi na sceni. Fanatički radi na mapiranju slam izvođača u Srbiji i regionu.

www.slamstudio.org

* Goran Živković GORKI

 Rođen u Nišu 9.9.1984. Po struci: diplomirani ekonomista i turistički tehničar, a najduže radio kao barmen, magacioner, noćni čuvar i radio-voditelj. Dugo se bavio fotografijom, kao član foto kluba FON iz Niša. Objavljivao poeziju u književnim časopisima : „Zlatna greda”, „Polja”, „Odgovor”, „Gradina”, „Presing”, „Trash”, „Rukopisi 35” i „Rukopisi 37” iz Pančeva, u zbornicima „undergroud poet fest” iz Zmajeva, „Dani poezije” u Zaječaru, i zbornik poezije socijalne tematike „Do zuba u vremenu“.

Piše, putuje i nastupa od 2007. godine. Njegova poezija podržava koncept poetskog performansa bez papira, uz pratnju jednog ili dva muzička instrumenta (npr. trube, saksofona, bubnjeva ili električne gitare), kao i projektora i filmskog platna koji služi kao pozadina i vizuelna podrška izvođaču.

U sklopu takvog koncepta, učestvovao je na brojnim pesničkim susretima, književnim kolonijama i slem festivalima širom Srbije, Makedonije i Hrvatske, od kojih izdvaja: prvi Spoken Word Poetry festival, Pesničenje u Rexu, prvu Yugoslamiu – sve u Beogradu, drugi festival Pesnilo – u Skoplju, prvi KG Open Mike Poetry – u Kragujevcu, Poetarium, Art Klinika & Šok zadruga i Poezin* (zatvorski kartoni pesnika) – u Novom Sadu, Slam u Močvari – (Hrvatska i Srbija 1 na 1) – u Zagrebu, i PeSNISH festival – u Nisu.

U koautorstvu sa Miljanom Milanovićem, decembra 2010. priredio zbornik poezije „Tortu kroz prozor“, putujući cirkus za širenje poezije po mestima i ustanovama gde nema fejsbuka, mikrofona i polica za knjige.

2012. godine Niški kulturni centar mu objavljuje knjigu „SPALIPAČITAJ“, koja iste godine osvaja Brankovu nagradu, za najbolju prvu zbirku poezije na teritoriji Srbije.

2014. godine, na 4. Međunarodnom festivalu -VOJISLAV DESPOTOV- osvojio prvu nagradu u kategoriji – poezija do 30. godina.

Iste godine osvaja treće mesto za poeziju na Međunarodnom konkursu „ULAZNICA 2014“.

U okviru Međunarodnog književnog festivala u Novom Sadu, tri puta osvajao nagradu publike – za najboljeg slem pesnika Srbije – 2011, 2013 i 2015. godine.

* Đorđe Đorđević

Pišem pesme od svoje dvаnаeste godine.  Po profesiji filolog, bаvim se i sаvremenim teаtrom. Pokušаvаm dа budem što iskreniji u svojim pesmаmа i dа kroz njih  iskomunicirаm sа drugimа i tako bar na tren iskoračim iz sopstvene autističosti i usamljenosti…

Mislim dа je ovаj svet dovoljno veliki dа u njemu može svаko dа živi neki svoj trip, ili što bi rekаo Vudi Alen ,,whatever works as long as you don’t hurt anybody’’ što je bitаn element moje vizije životа.  Moje pesme su odrаz mojih refleksijа, mojih emocionаlnih stаnjа, moje reаkcije nа svet koji me okružuje, mojih snovа а i čežnji, moje potrаge i rаdoznаlosti i rezultаt su moje borbe sа lаžnim u sebi i inercijom.

* Simonida Banjeglav

Simonida Banjeglav rođena je 1972. godine u Beogradu. Diplomirala 1997. godine na katedri za etnomuzikologiju, na FMU u Beogradu. Magistrirala 2003. godine. Do sada izdala četiri zbirke poezije: Stihopatologija za odrasle (2007.), Knjiga perspektivne poezije (2008.), Pesničenje u tri runde (2010.), Ovde i sada (2011.).

Objavljivala je pesme u periodici (Književne novine). Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za poeziju: I nagrada na međunarodnom festivalu poezije u Tuzli, Pjesma je naša svetlost (2007. , predsednik žirija Ivo Mijo Andrić; 2011. i 2012.). Specijalna pohvala na konkursu za poeziju u Smederevskoj Palanci, 2015. Nagrada udruženja Krug na Disovom proleću u Čačku 2009.

Beogradska pesnikinja Simonida Banjeglav, slemerka Poezina, pobednica je takmičenja za najboljeg slem pesnika Srbije 2016. koje je Društvo književnika Vojvodine organizovalo u okviru međunarodnog književnog festivala u Novom Sadu. Simonida Banjeglav prva je žena koja je u istoriji srpskog slema postala šampion Srbije.

* Katarina Kovačević

Rođena sam u Beogradu. Po obrazovanju filolog i kulturolog. Pišem ,,čini mi se vekovima“ i svoju klasičniju poeziju sam objavljivala u zbornicima.

Imajući u vidu da su teme kojima se u ovom smislu bavim socijalne, a da ja svakodnevicu proživljavam veoma burno, poetski performans i slem, sada su moja umetnička kuća. Na ovaj način mi je jedino moguće (a nekako i lepo) zakukati, pobesneti, nasmejati se, oduševiti se… Ovo vidim kao priliku za preispitivanje sebe, oslobađanje drugih, smislenu kritiku, aktivizam i emocionalno jačanje.

* * *

O pozorištu – radionici ,,Integracije“:

„Od septembra 2008. godine, Radionica Integracije planski, promišljeno i sistematično radi na kreiranju i realizaciji programa namenjenih slepim, slabovidim i osobama sa drugom vrstom invaliditeta ali i svim ostalim poklonicima kvalitetnog stvaralaštva i biranih umetničkih vrednosti. Rečju – integracija i inkluzija kroz umetnost. Od samog osnivanja, cilj Radionice Integracije takođe je da osobe sa invaliditetom ne ostanu samo posmatrači kulturnih dešavanja u Radionici već da budu istinski učesnici i stvaraoci naših programa.“