Evropsko prvenstvo u slem poeziji 2018

Organizator: Slam Poetry asocijacija Mađarske
Od 26. novembra do 1. decembra 2018. godine

Mađarska je domaćin Evropskog prvenstva u slem poeziji koje će se održati u Budimpešti od 26. novembra do 1. decembra, 2018. godine.

Euro Slam 2018

Euro Slam 2018

Slam poezija, možda najjači kulturni pokret na svetu, u Mađarskoj se pojavio 2006. godine, dvadesetak godina nakon njenog nastanka u SAD. Glavna organizacija za slem u Mađarskoj je ,,Slam Poetry asocijacija Mađarske“. Njihova lokalna zajednica može da se pohvali sa skoro 20.000 fejsbuk fanova i 6.400 jutjub pretplatnika – sa više od 2,8 miliona prikaza kanala.

Udruženje građana ,,Poezin“ iz Srbije je po prvi put zastupljeno kao partner na evropskom slem projektu koji je sponzorisan od strane višegradskog fonda (link: www.visegradfund.org). Evropsko prvenstvo u slemu organizuje se svake godine u drugoj zemlji, a uglavnom ga koordinira i objedinjuje belgijski organizator Filip Mersman (Philip Meersman) iz Creatief Schrijven-a (http://beslam.be/).

Ove godine, po prvi put, Mađarskoj je pripala čast da bude domaćin ovog događaja i da ugosti slem šampione iz više od 20 zemalja. Polufinale će se održati 28. novembra u Anker’tu, a finale 30. novembra u Trafo Budapest.

Slam asocijacija Mađarske

Slam asocijacija Mađarske

Cilj ,,Slam Poetry asocijacije Mađarske“ je da realizuje veliki međunarodni festival poezije, koji će trajati čitavu nedelju, uključujući takmičarski deo, VIP goste iz Evrope i SAD i prateće programe sa posebnim akcentom na regionalnu saradnju i interaktivne programe. Nadaju se da će takođe imati i tu čast da požele dobrodošlicu osnivaču slem scene Mark Keli Smitu (Marc Kelli Smith) u pratnji male grupe čikaških pesnika (Speak’Easy Ensemble), a pored toga i Bob Holmanu (Bob Holman), još jednom dobro poznatom inicijatoru ovog žanra.

Pored toga planiraju da se održi prva GRAND SLAM DEBATE: interaktivni dijalog o razvoju žanra, na čelu s Mark Smitom s jedne strane i Bob Holmanom s druge strane. Po prvi put u istoriji slem poezije, dva slem gurua javno će diskutovati o svojim ponekad suprotstavljenim stavovima na temu slema, u vezi sa njegovim poreklom, problemom definisanja, tendencije komercijalizacije, modelima institucionalizovanja, itd…

Premošćavanje prepreka (finansijska podrška)

Evropski slem šampionat u Mađarskoj je podržan od strane Međunarodnog višegradskog fonda (link: www.visegradfund.org)

Višegrad fondacija

Višegrad fondacija

Poseban program u okviru EURO SLAM 2018

U okviru festivala EURO SLAM 2018, organizatori planiraju i jedan poseban program, u okviru koga će pozvati slemere iz regiona (slemere partnerskih organizacija na projektu), iz Slovačke, Češke, Poljske, Srbije, Makedonije i Ukrajine da uzmu učešća.

Među glavnim elementima programa biće intenzivna trodnevna radionica sa slam pesnicima iz partnerskih organizacija iz gore pomenutih zemalja kako bi organizatori događaja stvorili poseban, višejezični poetski nastup u ime „Premošćavanja prepreka“.

Speak’Easi, na čelu sa Mark Keli Smitom osmislili su tehniku treninga pod nazivom „Jedan pesnički glas“, što predstavlja jedan inovativni proces usmene intepretacije, koji su u prošlosti uspešno koristili sa nemačkim i francuskim pesnicima. Ovde će raditi sa slemerima kako bi se poetski tekstovi različitih (uglavnom slovenskih jezika, zatim engleskog i mađarskog) ispreplitali u performans koji će biti izveden u centralnom delu finalne večeri.

Partnerske organizacije na projektu
EVROPSKOG PRVENSTVA U SLEM POEZIJI 2018

* Slovačka: literarniklub.sk udruženje građana (literarnyklub.sk občanske zajednice).

* Češka: Detour Productions z.s.

* Poljska: Fondacija ,,Akcija u kulturi’’ (Fundacja KulturAkcja).

* Srbija: Udruženje građana ,,Poezin„.

* Makedonija: Udruženje građana – Pozorišna radionica Prilep (Udruženje građana – Teatarska radionica Prilep).

* Ukrajina: Javna organizacija -Umetnički savet ,,Dijalog’’ (Львівська міська громадська організація “Мистецька рада “Діалог”).

* Kuća savremene umetnosti Trafo – neprofitna organizacija (Trafo Kortars Muveszetek Haza Nonprofit Kft.).

* Kulturna fondacija Tilos (Tilos Kulturalis Alapitvani).

* * *

Okvirni program:

26. novembar – ponedeljak:

– dolazak predstavnika partnerskih organizacija i američke grupe,
– pres konferencija,
– večernji radio šou.

27. novembar – utorak:

– otpočinjanje slem radionice,
– konferencija slem mastera, javna debata,
– neformalni sastanak i upoznavanje učesnika.

28. novembar – sreda:

– nastavak slem radionice,
– jutarnji radio šou,
– polufinale slem šampionata.

29. novembar – četvrtak:

– nastavak slem radionice plus prezentacioni šou uveče,
– prezentacioni šou američke delegacije,
– druga lokalna slem izvođenja (ili lokalna slem šampion liga).

30. novembar – petak:

– finale slem šampionata,
– radio šou sa slemerima uživo.

1. decembar – subota:

– okupljanje nakon svega i afterparti.